Hem

Oktobermöte 2023

"UKRAINA - EUROPAS FRAMTIDSLAND"

Jag vill tala om mitt andra och underbara hemland Ukraina där jag fann lycka och framgång, kom att tillhöra en fin, hederlig och kärleksfull ukrainsk familj.

Hur Ryssland utför alla tänkbara grymheter, utan några som helst gränser, för att förinta detta land. Tyvärr är det inte bara ett verk av en hänsynslös diktator utan ett verk som har mycket stort stöd bland det ryska folket. "En ryss är en ryss även om han är stekt i smör".

Ukraina har och kommer att betala ett ohyggligt högt pris för att nå en ljus framtid. Vi alla i den fria världen måste hjälpa till.

Föredrag 2 oktober av    Björn Markstedt

Septembermöte 2023

"AB Trafikrestauranger 1939-2000 
en kavalkad av innovationer och utskällningar"

TR var dotterbolag till SJ och ofta utskällt och hånat av pressen och allmänheten. Vad många inte kände till var att man inom företaget arbetade hårt för att visa framfötterna för sin ägare. Säg ”TR” till någon idag och du får svaret ”plastmacka”. Men det finns mycket roligt och bitvis fascinerande att berätta om vad detta statliga restaurangbolag sysslade med bakom kulisserna under sina 61 år i tågresenärernas tjänst.
Föredragshållaren, Mårten Dunér, har arbetat drygt 30 år inom AB Trafikrestauranger på flera olika avdelningar. När TR såldes och delar av bolaget lades ned i början av 2000-talet, fortsatte han så småningom hos moderbolaget på SJ Catering. Han är inte bara en flitig skribent gällande mat på tåg utan man kan också möta honom ombord i Järnvägsmuseets 77-åriga fina restaurangvagn som hovmästare under olika typer av resor, nu senast i Vildmarkståget, en 8 dagar lång resa utmed Inlandsbanan som genomfördes i samarbete med Inlandsbanan AB.

 

 

 

Kräftskiva 2023

Årets kräftskiva kommer att avhållas som vanligt hos vår ordförande Jonas på Skansen akvariet tisdagen den 22 augusti från kl 19:00.

Majutflykt 2023

Vårens båtutflykt skall i år ta oss till Taxinge Slott.

 

Vi åker med vår gamla favorit M/S Blue Charm. Färden kommer att ske söndag den 28 maj (för övrigt Mors Dag). Avgång sker redan 09:30 från Klara Strand vid Stockholms Stadshus. Gångtiden är beräknad till ca 3:15 timmar.

Smörgås och kaffe serveras på vägen ut och efter en guidad visning på ca 30-40 min går färden tillbaka till Stockholm. Då serveras en två-rätters lunch med dryck.