Hem

Marsmöte 2024

” Krig i Europa och Sverige i NATO”

        Av Anders Emanuelson

Anders Emanuelson Överste kommer att prata om hans personliga uppfattning i synnerhet kring Sverige i NATO, samt Rysslands invasion av Ukraina.

Ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien, avdelning I (lantkrigsvetenskap)

Varit bland annat chef Hallandsbrigaden, IB 16 och Södra skånska regementet, P 7.

Numer reservofficer och konsult. VD för Andema

113:e Högtidsdagen 2024

Professorn och travlarbroder Lars Ryden höll ett intressant föredrag

"Resan inom hjärtsjukvården"

Uppskattades oerhört, speciellt för att han hoppade in med kort varsel. 
Den planerade föreläsaren var tvungen att lämna återbud på förmiddagen på grund av sjukdom

Decembermöte 2023

"Vad hände med kulturen på Påskön?"

av Bengt Jacobsson

Under drygt 600 år utvecklades en unik megalitkultur på Påskön; den sydöstra punkten i den s.k. polynesiska triangel i Stilla Havet. 

Sedan slutet av 1700-talet drabbades befolkningen av ett antal förödande katastrofer såsom ekologisk kollaps och slavexpeditioner från det sydamerikanska fastlandet. Föredraget ger en bild av Påsköns traditionella polynesiska kultur, dess drastiska nedgång och dagens förhållanden.

--------------

Bengt Jacobsson är fil. dr i socialantropologi och pensionerad forskare och universitetslektor med specialisering på Indonesiens kulturer (doktorsavhandlingen analyserar risritualer på centrala Sulawesi).

Han har genomfört ett årslångt antropologiskt fältarbete på centrala Sulawesi, Indonesien. Dessutom har han forskat i Malaysia, Singapore och Turkiet och har ett långvarigt intresse för det austronesiska kulturområdet som sträcker sig från Taiwan via Indonesien till Påskön.

Novembermöte 2023

"POLAREXPEDITIONERNAS FARKOSTER"

Författaren och polyhistorn Karl-Gunnar Norén berättar om de fartyg (och en luftballong) som under slutet av 1800- och början 1900-talet tog polarexpeditionerna till, över och (i bästa fall) från polartrakterna.

Travellers Club har, på initiativ av klubbens Bok och Kart Grupp, sponsrat KG´s just utkomna bok – POLAREXPEDITIONERNAS FARKOSTER, som veterligen är första bok i världen som sammanfattar ämnet.

Många av farkosterna är ryktbara, såsom Shackletons Endurance, Nansens Fram, Scotts Terra Nova och inte minst Andrés Örnen. En del av dessa finns fortfarande att beskåda, men andra skruvades ner av pack-isen medan besättningen blev kvar på isen med proviant och utrustning som förhoppningsvis skulle kunna ta dem till bebodda trakter igen. Vilket fartyg som syns på fotot ovan får vi veta den 7 november.