Hem

Decembermöte 2021

Nordkorea är världens mest slutna land. Diktaturen tar årligen endast emot ett fåtal turister och dessa får endast besöka huvudstaden Pyongyang. Eventuellt tillåts resenärerna att även besöka den demilitariserade zonen – den hårt bevakade gränsen mellan Nord- och Sydkorea.

De är ytterst ovanligt att besökarna får lämna dessa platser för att utforska andra områden i det kuperade landet. Det har dock Anders Ericson gjort. I september 2013 fick han möjlighet att under två veckor besöka ett flertal nordkoreanska städer, bo hemma hos nordkoreanska familjer och få en liten inblick i hur den stalinistiska staten fungerar.

Den 7 december berättar Anders Ericson om sin rundresa i Nordkorea och visar bilder och en film tagna under en resa i världens mest slutna land.   

 

Novembermöte 2021

"Stockholms blodbad - festen som skapade Sverige"

Jag heter David Lindén och är historiker som tidigare arbetat som ledarskribent. Titeln på mitt föredrag är "Stockholms blodbad - festen som skapade Sverige" och jag ska visa varför de blodiga dagarna på Stortorget 1520 lade grunden för vår nationalmyt och jag ska också försöka att berätta om vad som verkligen hände. Tidigare har jag skildrat Gustav Vasas mentor Hemming Gadh i Hemming Gadh: Vasatidens gudfader (Atlantis) och Gustav II Adolfs lärare Johan Skytte i Johan Skytte: stormaktstidens lärare (Atlantis) samt Karin Månsdotter i Karin Månsdotter: drottningens revansch (Langenskiölds). 

Oktobermöte 2021

Hovmarskalk Jörgen Lindström

”Diplomati – den första försvarslinjen”

”Är diplomati en del av totalförsvaret och diplomati som "den första försvarslinjen".

Något om Folke Bernadotte-akademin.
 
Exempel på svenskt fredsbevarande.
 
Något kring mina erfarenheter av personliga relationer i arbetet.
 
Påfrestningar i min yrkesutövning, hur utbildning och erfarenheter har påverkat och hjälpt.”
 

 

Höstutflykt med Waxholm III

Travellers Club inbjuder söndag den 19 sep bröderna med sina respektive på en höstutflykt till Kymmendö i Stockholms södra skärgård. “Vår” ordinarie båt M/S Blue Charm är för stor för att passera genom Baggenstäket, därför har vi hyrt M/S Waxholm III från Strömma Kanalbolaget. En fantastisk båt byggd 1903, med stor matsal och med tillhörande herrsalong och damsalong.

Efter avgång serveras förmiddagskaffe och vid ankomst Kymmendö får vi guiding och rundtur på ön. Under återesan till Stockholm serveras en tvårätters lunch.