Hem

Marsmöte 2015

Hans Excellens Konstantin Kavtaradze

”Why visit Georgia”

Vår talare denna gång är Georgiens ambassadör i Sverige Hans Excellens Konstantin Kavtaradze. Hans föredrag har titeln "Why visit Georgia". Föredraget hålls på engelska och behandlar kortfattat Georgiens geografi, exotiska historia, mångtusenåriga vintillverkningstraditioner och relationer med Sverige sedan vikingatiden.

Georgien har en rik och dramatisk historia som självständigt land och som en del av Sovjet-unionen. Till exempel var ju Josef Stalin georgier.

Visste du till exempel att Georgien har kanske världens äldsta tradition av vintillverkning och man har funnit 8000 år gamla vinkärl.

Den 104:a Högtidsdagen

Engelsmannen David Hempleman-Adams tillhör eliten bland dem som kallar sig äventyrare.

Han var den förste att göra en Adventurers Grand Slam innebärande att han bestigitthe Seven Summits (de högsta topparna på 7 kontinenter)och dessutom skidat till Nordpolen, Sydpolen, den magnetiska Nordpolen och seglat till den magnetiska Sydpolen. Men hans mest unika bravader är kanske hans ballongflygningar. Först lyckades han bli den förste att korsa Atlanten i en öppen varmluftsballong för att sedan år 2000 genomföra den omöjliga bedriften att flyga till Nordpolen i en öppen varmluftsballong från Longyearbyen på Svalbard. Han lyckades dessutom flyga tillbaka till Svalbard med en dramatisk landning i Hinlopensundet efter 5 dagar.

Läs mer: Den 104:a Högtidsdagen

Decembermöte 2014

Mitt Afrika
 
Sten Rylander Har en lång karriär i bland annat UD och SIDA.
 
Han har bland annat arbetat som chef för Sidas biståndskontor i Botswana och som ambassadör i Angola och Zimbabwe med flera sidoackrediteringar.
 
Sten har också arbetat som medlare i Darfur kobflikten i Sudan och skrivit flera böcker.

Novembermöte 2014

BORD DUKA DIG

JOCHEN FRITZ    Hovintendent vid det Kungliga Hushållet berättar om hur middagar förbereds och genomförs på slottet.

Även när kungaparet är på officiella besök och resor finns Hovintendenten med.