Klubbevent

E-post Print

Klubbevent

  • eventId
    20
  • Årshögtid 2005
  • 2005-02-08 00:00:00
  • 2022-05-27 18:00:00
  • Hasselbacken
  • En kulinarisk världsomsegling
  • Carl Jan Granqvist
  • Chansen till ökad humanism i samhället är ökad empati. Grunden för detta är måltiden. Äter vi tillsammans och tar oss tid till samtal, mår vi alla bättre. Även ur ett internationellt perspektiv kan vi titta på Hällefors kommun, som genom att satsa medvetet på kultur och mat har lyckats vända en neråtgående trend. För det krävs en stor politisk medvetenhet. Det tar också tid att förändra en bygds attityd och förhållningssätt. Det är ett mycket långsiktigt arbete. I Hällefors har barnen varit mycket viktiga. Alla elever går i kulturskola. Därför är det i dag de unga som guidar sina föräldrar på konstutställningar och de skulpturparker som byggts upp i Hällefors.
    Carl-Jan Granqvist var också den starkaste drivkraften till att bygga upp Restauranghögskolan i Grythyttan. Här lagas det inte bara mat. Riksdagen har gett skolan uppdraget ”att ansvara för måltidens gestaltning”. Det gör att utbildningen idag bygger på fem principerna; rummet, mötet, produktio¬nen, stämningen och styrsystemen. I Sverige är vi mycket bra på rum, produktion och styrsystem. Däremot är vi ofta dåliga på mötet och stämningen.
    När det gäller mötet måste vi hela tiden ställa oss frågan om vad det är som gör människor lyckliga och glada. Dålig stämning beror ofta på saker i gruppen av människor som kommer till ett matställe. Då har vi en uppgift att se till att den blir bra. Lyckas vi med detta får vi människor som trivs och som också talar om vad de tycker.
    Mat måste kunna beskrivas utifrån våra sinnen. Det räcker inte med att säga att maten smakar gott. Därför måste alla som jobbar med mat träna sig på att beskriva det som finns på tallriken med sinnesförnimmelser. Då kommer vi ihåg det vi äter och kan beskriva det för andra. Vem bryr sig egentligen om de innehållsdeklarationer som finns på våra livsmedelsförpackningar? Idag är det egentligen bara innehållsdeklarationer för vin som ges en bra sinnesförnimmelseupplysning. Då blir det intressant och upplysande. Det är konsumentupplysning!
    Vi måste ta efter hur man gör i t.ex. Italien. En Parmaskinka bedöms inte enbart utifrån hygieniska krav, utan på utseende, konsistens, lukt och smak. Kvalitén bedöms utifrån vår sinnesförnimmelse.
  • 2005-02-04 00:00:00
  • 1
  • 0
  • 1
  • Högtidsklädsel
  • 250
  • 0
  • 2007-08-25 13:24:04