Hem

Nya omikron restriktioner

”Kära Travlarbröder

Som ni såg i Travlarnytt hade vi en mycket intressant föredragshållare till vårt Högtidsmöte. Men det var då det.

Som situationen är idag och ett antal veckor framöver med Coronapandemin anser en enig styrelse att vi inte har någon möjlighet att genomföra ett Högtidsmöte den 10 februari.

Att bara kunna vara 50 stycken inklusive partners och gäster förefaller inte meningsfullt.

Det återstår att se vad som kommer att hända senare. Förra året hade vi ju ett digitalt årsmöte före sommaren och det är möjligt att vi måste ha det i år också. (Årsmötet ska enligt stadgarna genomföras i samband med aprilmötet)

Vi återkommer med närmare uppgifter så snart vi vet vad som kommer att gälla.

Med bästa Travlarhälsningar

Styrelsen genom Jonas Wahlström”

Decembermöte 2021

Nordkorea är världens mest slutna land. Diktaturen tar årligen endast emot ett fåtal turister och dessa får endast besöka huvudstaden Pyongyang. Eventuellt tillåts resenärerna att även besöka den demilitariserade zonen – den hårt bevakade gränsen mellan Nord- och Sydkorea.

De är ytterst ovanligt att besökarna får lämna dessa platser för att utforska andra områden i det kuperade landet. Det har dock Anders Ericson gjort. I september 2013 fick han möjlighet att under två veckor besöka ett flertal nordkoreanska städer, bo hemma hos nordkoreanska familjer och få en liten inblick i hur den stalinistiska staten fungerar.

Den 7 december berättar Anders Ericson om sin rundresa i Nordkorea och visar bilder och en film tagna under en resa i världens mest slutna land.   

 

Novembermöte 2021

"Stockholms blodbad - festen som skapade Sverige"

Jag heter David Lindén och är historiker som tidigare arbetat som ledarskribent. Titeln på mitt föredrag är "Stockholms blodbad - festen som skapade Sverige" och jag ska visa varför de blodiga dagarna på Stortorget 1520 lade grunden för vår nationalmyt och jag ska också försöka att berätta om vad som verkligen hände. Tidigare har jag skildrat Gustav Vasas mentor Hemming Gadh i Hemming Gadh: Vasatidens gudfader (Atlantis) och Gustav II Adolfs lärare Johan Skytte i Johan Skytte: stormaktstidens lärare (Atlantis) samt Karin Månsdotter i Karin Månsdotter: drottningens revansch (Langenskiölds). 

Oktobermöte 2021

Hovmarskalk Jörgen Lindström

”Diplomati – den första försvarslinjen”

”Är diplomati en del av totalförsvaret och diplomati som "den första försvarslinjen".

Något om Folke Bernadotte-akademin.
 
Exempel på svenskt fredsbevarande.
 
Något kring mina erfarenheter av personliga relationer i arbetet.
 
Påfrestningar i min yrkesutövning, hur utbildning och erfarenheter har påverkat och hjälpt.”